tisdag 20 maj 2014

En underläkares magkänsla

Efter mycket eftertanke så har jag nu valt att lyssna till alla fina kommentarer från er läsare av bloggen att fortsätta skriva :) Men då inte som läkarstudent, såklart, utan i egenskap av underläkare.

Jag gör för närvarande min AT-tjänstgöring på ett lagom stort landsortssjukhus någonstans i Sverige. Jag var nervös inför att börja AT, kommer det vara lika tufft som det var att vikariera som underläkare i somras? Än så länge måste jag säga att det har gått över förväntan!

Min AT startade med en placering på kirurgblocket, där jag nu befinner mig. Det innebär att jag får pröva på att jobba inom kirurgi, ortopedi och anestesi. För närvarande tjänstgör jag på anestesi, där jag känner mig lite grann som en läkarstudent deluxe igen då det är så specialiserat och man som nybakad läkare är fullkomligt vilsen bland alla pipande maskiner med miljoner olika avancerade inställning.

Jag har nyligen avslutat min placering på ortopeden, den klinik jag trodde jag absolut aldrig skulle kunna tänka mig att jobba inom. Men så fel jag hade! Medan ortopedi under utbildningen var dödstråkigt, ortopederna hade taskig attityd gentemot varandra, har min ortopediplacering varit rolig, lärorik och utvecklande. Jag har fått jobba mycket under eget ansvar men alltid med någon att ringa när jag behövt hjälp. Jag har assisterat på operation, och till och med fått operera en enklare operation helt själv, från start till slut. På akuten har jag självständigt handlagt många patienter, diagnostiserat frakturer, sytt ihop ett x antal sår, reponerat fingrar, lagt anestesiblockader, handlagt traumalarm osv. osv.

Jag är tveksam till huruvida ortopedi är min framtida specialitet, men en rolig del av AT var det i alla fall. Man kan ju bara hoppas att det kan toppas av framtida placeringar...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar