lördag 17 december 2011

Det strålar en stjärna...


Jag kom på att det var oförskämt längesen jag uppdaterade bloggen. Svårt bara att komma ihåg och hinna med i dessa bråda dagar! Och så har jag väl inte varit med om något jätteupprörande de senaste veckorna ;)

Sedan första advent har jag fullkomligt frossat i julförberedelserna. Jag har bakat lussekatter (och ätit upp dem), haft julfika med kladdig mjuk pepparkaka och saffransgrädde, ätit pepparkakor med ädelost, kokat risgrynsgröt och druckit glögg, lyssnat på julsånger, köpt julklappar och gått ett Lucia tåg. (Jo då, det blev ett Lucia tåg även i år eftersom att alla nyinflyttade hos mig går Lucia för de "gamla" i huset. Och ja, jag var Lucia, och nej, denna gången fick jag inte stearin i varken håret eller i ögat!).

Skolan rullar på som vanligt, folk runtomkring har börjat tentaplugga men jag känner att jag inte ens hinner med det som jag läser just nu så tentaplugget får vänta tills mellandagarna. Den här tentan kommer bli svår att klara, men vad ska man göra, det är bara att göra så gott man kan. Sen börjar termin 8 måndagen efter tentan (som är på en fredag)... Ibland undrar jag verkligen vad jag gör på den här utbildningen, ser inte fram emot det en sekund. Men men jag antar alla har vi våra dippar i motivation och hänförelse ibland, även om jag nog har haft min sedan jag tog uppehåll. Dock måste jag påpeka att det är många läkarstudenter (inklusive jag själv) som ser de här åren till och med AT dvs fram till legitimation som hundår som bara måste genomlevas, att belöningen kommer på andra sidan när man ska specialisera sig och man själv kan välja vad man vill göra och hur man vill jobba. Jag tycker det är oerhört frustrerande att ha noll självbestämmanderätt under utbildningen - jag måste läsa allt lika noga och intresserat som om jag brann för det med hela mitt hjärta, och jag har inget val vilka jourer jag ska gå, hur ofta och vilka dagar.

Jag syftar särskilt till de jourer jag ska ha på ÖNH innan terminens slut. De hävdar bestämt att man måste gå två jourer för att få godkänd portfolio. Problemet är bara att det inte finns tillräckligt med dagar/tider att gå på jour för att alla i kursen ska hinna göra det, såvida man inte går på nyårsaftonskväll eller på julafton/juldagen? Det enda sättet som jag kan få ihop mina jourer är att gå på en i mellandagarna och en måndagen efter tentan och efter kursslut, dvs inne på nästa termin. Det kan väl ändå inte vara möjligt att det ska behöva vara så att den ena terminen ska gå ut över den andra och jag inte kan få godkänd portfolio innan kursavslut bara för att de inte kan erbjuda mig jourtid? Då är det väl bättre att alla ska gå EN jour istället för två, så att alla hinner, och att de som vill kan gå en andra? Det är inte så att man lär sig något obligatoriskt på jourerna, det är rätt olika vad man får se och oftast sitter man bara av tiden och rullar tummarna tills klockan slår 22.

Jag hade som sagt min infektionsjour förra veckan. Mellan halv fyra och kl tio gjorde jag ingenting vettigt, utan jag var bara en skugga efter min handledare som konstant pratade i telefon (två telefoner samtidigt!) och hade absolut ingen tid att handleda mig. Hon var verkligen duktig och kompetent, men det hjälpte inte mig som bara fick sitta av tiden utan att ha lärt mig eller gjort något vettigt. Sen när vi väl pratade så fick jag veta att denna fantastiska kvinna (som är småbarnsmor) hade jobbat tre jourveckor på raken (jourvecka på inf innebär tre nattpass á 17 timmar samt ett dagpass) vilket man egentligen bara ska gra var 6e vecka "eftersom att det var brist på specialister"... och så ska man skära ner på antalet anställda vid SUS, det är skamligt.

Men men som jag sagt tidigare så ska jag inte klaga, jag har i alla fall inte småbarn som ska lämnas och hämtas på dagis, som behöver tid, omtanke och kärlek och ett måste att laga middag varje kväll. Största respekt och omtanke till er som är småbarnsföräldrar och samtidigt läser på läkarprogrammet!

Imorgon ska jag yoga och sen äta brunch, sen blir det plugg plugg. Och sen på kvällen så är det julmiddag med korridoren, ska verkligen bli trevligt! Jag märker att jag börjar bli allt mer fäst vid mina korridorsgrannar och trivas allt mer, börjar känna mig mer och mer hemmastadd. Det skulle jag aldrig trott på för några år sedan, om någon skulle säga att jag skulle flytta in på korridor och faktiskt trivas (!)... jag har alltid varit lite för "vuxen" och "mogen" för det ;)

Imorgon kommer också nästa fina avsnitt av julkalendern "Tjuvarnas jul". Jag har blivit helt hooked, jag som inte sett julkalendern på över tio år, men den är så fruktansvärt söt och engagerande. Hur ska det gå för lilla Charlie?

Jag märker att det låter som att jag blir bara yngre och yngre för varje månad som går. Kanske är det jag som får en liten ålderskris nu när födelsedagen närmar sig, de inte bad mig om leg på systemet och slutligen jag måste skaffa mig glasögon och ser tio år äldre ut... :)

Imorgon är det fjärde advent. God helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar