torsdag 15 september 2011

Snart i en TV-ruta nära dig?

Idag när jag satt vid datorn på infektionsavdelningen läste jag något väldigt intressant på SUS intranät (SUS- Skånes Universitets Sjukhus) - ett TV-team kommer snart att invadera sjukhuskorridorerna och infiltrera läkarkåren! Närmare bestämt så ska kanal 5 till våren sända ett program kallat Unga Läkare där de filmar AT-läkare i sin kliniska vardag. Detta innebär att alla vi som rör oss på sjukhuset kan komma att bli riktiga B-kändisar! Nu behöver vi inte gå och klura på om vi ska söka oss till Idol, Sveriges sämsta bilförare eller Big Brother för att få våra 15 minuter i etern - nu handlar det bara om att försöka infinna sig på jobbet på precis rätt plats och ögonblick, alternativt bli dödssjuk illa kvickt ifall man ser ett TV-team närma sig (om man har oturen att råka komma förbi civilklädd).

Men tänk så gör man bort sig riktigt ordentligt där i TV-rutan. Tänk så går drömmen en förbi och istället för det eftertraktade B-kändisskapet så blir man Ö-känd(is). ?! Undrar hur de väljer ut vilka läkare som ska delta i programmet - kanske har de provfilmat och sett vilka som ser snyggast ut i TV? Eller har sjukhusledningen (som verkar vara väldigt pigga på det här projektet själva) valt ut de AT-läkare som fått bäst poäng på sina tentamina? Har de gjort en popularitetsundersökning bland patienterna för att se vilka läkare som varit mest empatiska? Oavsett hur så hoppas jag att de läkare som kommer att företräda den skånska läkarkåren kommer att vara outstanding bra. Ingen press.

Haha nej, nu är det dags att bli lite seriös. Men faktiskt så undrar jag vilka läkare som kommer att delta i TV-programmet? Själv skulle jag nog tycka att det var lite nervöst (lite?!) att ha ett helt TV-team och sedan eventuellt hela svenska folket som åskådare när jag tar anamnes, undersöker och bedömer patienter. Jag undrar hur naturlig situationen blir när man sitter och pratar med Agda 80 år om hennes hemorrojder samtidigt som fem kameror och dubbla antalet människor hänger över en? Och tänk så gör läkaren bort sig riktigt ordentligt, kommer de att visa det eller kommer SUS att kräva att det stryks ur programmet? Tänk den stackars läkaren som kommer vara brännmärkt för livet som läkaren som kallade patienten för fel namn eller liknande...

Men visst, blir detta skickligt och proffsigt gjort kan det nog ge en lite mer rättvis bild av hur det är att jobba i sjukvården, jämfört med den man läser i tidningarna: Hon dödade Linnea, eller Klart för rättegång mot åtalad Barnläkare, eller Plastikkirurgen döms till fyra års fängelse, eller Ljungbyläkare anmäls till HSAN, eller Läkare anmäld för avklädda bilder. ...

Men då kommer vi till nästa fråga - hur bevarar man sekretessen och patientsäkerheten i detta läget? Alla patienter kommer givetvis att tillfrågas, men frågan är om de verkligen vill att hela svenska folket ska få reda på vilka sjukdomar de lider av? Eller kan det vara så att de tillfrågas på samma sätt som man frågar om det är okej att en kandidat är med i rummet vilket egentligen inte är en fråga då det är självklart kandidater måste vara med för att kunna bli någorlunda skickliga doktorer i framtiden (jag tycker egentligen det är dumt när man ens frågar, på ett universitetssjukhus är kandidaterna en självklarhet och bör betraktas som del av personalen).

Så frågan är vilka läkare och vilka patienter kommer att delta, och kommer det därefter ge en rättvis bild av sjukvården på SUS? Kommer någon jag känner vara på TV till våren? Kommer till och med jag snart hamna i en TV-ruta nära dig?

Ingen aning...

Men en sak är säker - det blir inga osminkade dagar på sjukhuset framöver ;)


1 kommentar: