fredag 8 februari 2013

Vad hände med common sense och hyfs?

Häromdagen hade jag anmält mitt intresse till att delta på ett yogapass på en ny yogastudio i stan. Jag fick dock förhinder och mailade då för att meddela att jag tyvärr inte kunde komma. Svaret jag fick var ett förvånat "tack för att du hörde av dig!" Som att det inte är en självklarhet? ... Men det är det inte idag. Folk struntar i att höra av sig, struntar i att dyka upp, struntar i att andra påverkas av ens beteende. Folk ber inte om ursäkt ifall de stöter in i någon på stan, reser sig inte för en gammal och skröplig på bussen, och tränger sig före för att gå på eller av tåget.

Vad hände med common sense och hyfs?

Näthat, instagram-förtal och fräckheter. Ignorans och rudeness. Hatbrott och etnisk förföljelse.

Jag förstår inte. Vad gör vårt samhälle så fel under barnens uppväxt och bildning att människor inte längre har någon hyfs? Vad hände med common sense? Det säger väl sig själv att man ska vara vänlig och hövlig mot andra, att man ska respektera varandra och att vi alla har olika syn och åsikter på vår omvärld?

Vad tjänar det till att hata? Vi har så kort tid här på jorden, och det finns redan så många orättvisor och så mycket lidande. Att hata förpestar sinnet, gör en olycklig, skapar distans mellan sig själv och omvärlden. Att ljuga, luras och bedra gör att man tappar förtroendet för sig själv och skapar självhat, skam och förnekelse - kanske till och med såpass mycket förnekelse att man lurar sig själv till att man har rätt att bedra andra för att man själv blivit bedragen.

Vi är alla våra egna skapare, i varje sekund skapar vi oss själva och vår egen framtid. Tänk om man då skapade en person som man kan känna sig stolt över att vara? En person som alltid talar sanning och aldrig baktalar andra, en person som man kan lita på och som aldrig medvetet skulle svika sig själv eller andra. Det är upp till oss själva att välja vilken slags person man vill vara och bli... Men visst, det är inte lätt. Det är lätt att smittas av negativismen och jantelagen i vårt samhälle, lätt att påverkas av hatet runt omkring oss. Lätt att dras med, lätt att tappa sin klarsynthet. Det gäller att välja sitt umgänge med omsorg, och att spendera tid med personer i sin omgivning som inspirerar och som gör att man vill vara en god människa och en omtänksam och generös medmänniska. Och när någon i ens omgivning börjar förirra sig i sinnets mörker kan man försöka sträcka ut en hjälpande hand, hjälpa denna vän tillbaka till sig själv, såsom man själv hoppas bli hjälpt den dagen man själv går vilse. Be the change you want to see in the world (Gandhi) kan låta så väldigt pretentiöst, men är så oerhört klokt. Man kan åtminstone försöka, och att göra sitt bästa får vara gott nog. Då är i alla fall intentionen god..




Men som sagt så flödar hatet i vårt samhälle och skapar rädsla och fientlighet mellan människor. Dagligen kan man läsa/höra om hatbrott, överfall, förtal, osv osv och det senaste i ropet är näthatet där framför allt kvinnor blir utsatta, uppmärksammat av programmet Uppdrag Granskning.

I vanliga fall är jag inte så förtjust i programmet. Inte för att jag inte gillar programidén - tvärtom! Jag tycker det är genialiskt och ytterst viktigt att det finns kritiskt granskande program. Tyvärr tycker jag dock att det allt för ofta inte är högklassig journalistik som bedrivs av Janne Josefsson och gänget, istället är det ofta vinklad och ensidig information med lite för mycket "aftonbladet-känsla", dvs att det ska röra om i grytan och uppröra folk, vara catchigt och fånga intresse men alldeles för sällan får man se allas sidor av myntet. Man vill göra skandal och skapa stora rubriker, och tappar samtidigt den objektiva blicken och den högklassiska journalistiken.

Oh well. Det var inte det jag ville trycka på - som sagt så är jag inte alltid så förtjust i programmet, men ibland glimmar det till och sätter fingret på ett stort samhällsproblem och tar det fördolda ut i ljuset. Och det ska de ha cred för! Som det senaste programmet om näthat (http://www.svt.se/ug/sa-har-nathatet-paverkat-oss) där kvinnor aktiva ute i etern har blivit hatade och hotade just för att de syns och hörs. Som en motrörelse har människor istället börja sprida kärlek på nätet http://www.svt.se/nyheter/sverige/natkarlek-ta-over-i-sociala-medier (http://www.anonymnatkarlek.se) - kanske lite krystat men det extrema behöver väl en lika extrem motpol? Och i sådana här stunder är jag verkligen tacksam för att Uppdrag Granskning ändå finns där, rör om och upprör, och får folk att engagera sig i sina medmänniskor. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar