tisdag 19 juni 2012

Kost, motion, rund och go'... och hälsa?


Ständigt dessa diskussioner kring kost och hälsa. En väldigt viktig diskussion kan man tycka med tanke på hur många människor som har högst ohälsosamma kost- och motionsvanor. Men tyvärr känns det inte som att kunskaperna kring hälsosamt leverne kommer ut till allmänheten förutom genom massmedias skandalsökande rubriker - allt fokus hamnar på quick fix på allehanda problem istället för att förmedla hur man kan leva rätt på ett långsiktigt och hållbart sätt.

I Sverige har vi Livsmedelsverket som ständigt utreder samband mellan kost och hälsa respektive ohälsa, och instansen har publicerat kostråd för allt och alla: oavsett om det gäller gravida, barn i alla åldrar, om man vill veta vilken sorts fisk man ska äta eller riskerna med viss kost - allt finns på livsmedelsverkets hemsida! Där finns mängder med tips och råd, betydligt mer trovärdiga än de man läser i diverse skandal- och ät-dig-smal- tidningar.

http://www.slv.se/

Man ska aldrig vara naivt blåögd och bara lita blint på vad som sägs, det samma gäller så klart Livsmedelsverkets rekommendationer, men jag kan tycka att allt för många struntar i Livsmedelsverkets råd till förmån till mer bekväma dieter som till ex fettdoktorns tryck-i-dig-allt-som-vobblar-och-kommer-från-djurens-bilringar som innehåller alldeles för mycket mättat fett, salt och cancerframkallande ämnen.

Jag tycker Livsmedelsverket är dåliga på att kommunicera ut till allmänheten, och nu har äntligen en studie publicerats där man faktiskt kan visa att de som följer Livsmedelsverkets rekommendationer också lever längre. Sen huruvida de som faktiskt följer rekommendationerna kanske också är höginkomsttagare eller högutbildade förtäljer inte historien. Men man har i alla fall undersökt 17 000 personer, varav endast 3 % av deltagarna i studien faktiskt följde kostråden. Dessa levde längre och framför allt männens risk att dö i hjärt-kärlsjukdom halverades.

Studien har utförts vid Lunds Universitet, och publicerats inom de akademiska kretsarna. Men allmänheten då? Var är de stora rubrikerna i media? Var är nyhetssändningarna som praktiskt taget avbryts för att basunera ut de senaste fynden, så som vi sett med många andra studier? Jaha nej okej. Råden från Livsmedelsverket är helt enkelt inte tillräckligt sexiga eller spännande för att de ska vara värda att berättas om. För vem vill höra nyheten att lagom är bäst?

Vad är det då som rekommenderas?

Om du är intresserad så gå in på Livsmedelsverkets hemsida, men kort sammanfattat så innebär det en kost med mycket fibrer och fullkorn, mycket frukt och grönsaker, mer fisk och mindre kött, samt fleromättat fett. Hellre olja än smör, och hellre grovt rågbröd än vitt toastbröd med andra ord. Och försök undvika raffinerat socker - alltså dra ner på vitt socker, godis, glass, kakor osv.

Dessutom gäller det att hålla koll på att fisk från insjöar (innehåller mycket tungmetaller, om du är kvinna i fertil ålder bör du inte inta sådan fisk mer än någon enstaka gång per år), gifter i konservburkar (det allra senaste, bisfenol A finns i hög grad i konservburksmat), akrylamid i hårt stekt/rökt/friterad mat (cancerframkallande ämnen om man får i sig höga halter). osv osv.

Fortfarande nyfiken? Gå in på Livsmedelsverkets hemsida!

Det som jag sedan efterlyser är mer information till allmänheten om vikten av motion (nästan lite fyndigt där!) som jag inte tycker framgår. Att det är lika farligt ur hjärt-kärl-synpunkt att inte träna som att röka! Det spelar alltså ingen roll om du är smal som en sticka - om du inte höjer pulsen i 30 min åtminstone en gång i veckan så är du lika ohälsosam som en rökare - så dåligt är det för ditt hjärta och dina kärl. (Tänk om du aldrig tränar och dessutom röker? hemska tanke... men nog inte så ovanligt)

Varför publiceras inte dessa studier i massmedia? Allt fokus ska hela tiden vara på vikten - hur du går ner 5 kg på två veckor, flygvärdinnedieten, popcorndieten osv. osv. och ev några magövningar för att få en snyggare fastare bikinimage. Men ingenting om att "lev länge och väl" genom att höja pulsen i 30 minuter ett par gånger i veckan - för det är vad som krävs!

Nog för att jag är en stor anhängare av yoga, det är en fantastisk träningsform men kanske framför allt filosofi och sätt att leva, men man måste på något sätt lyckas göra en konditionshöjande insats ett par gånger i veckan. Jag vet att det kan vara svårt, kanske framför allt när du är arbetande småbarnsförälder, men på något sätt måste man kunna få prioritera sig själv ett par halvtimmar i veckan så att man får bevara sin fysiska (och psykiska?!) hälsa. Man kan försöka börja cykla till jobbet, simma på helgen, springa en runda innan jobbet på morgonen eller gå på ett aerobicspass på kvällen när barnen gått och lagt sig. Det innebär en kraftansträngning och ytterligare ett par timmar mindre tid med sin partner - men jag tror att man vinner på det i längden (inklusive förhållandet).

Sådär, det var dagens mässa :)

Nu önskar jag er en riktigt trevlig midsommar, hoppas att solen får skina på oss under helgen. Och glöm inte: hellre lite rund men vältränad istället för smal och otränad!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar