torsdag 1 mars 2012

Massa nytt intressant på nyhetsfronten!

Jösses, här händer det grejer! Lite intressanta nyheter (om man är insnöad läkarstudent i alla fall!) kommer här:

Region Skåne höjer ersättningen till äggdonationer

Själv har jag inte tänkt så mycket på att kvinnor kan donera ägg, det är oftast sperma man tänker på när det talas om donationer inom fertilitetsbranchen. Men det finns helt klart ett behov av donerade ägg, ett behov som ökar stadigt med takt att kvinnor försöker bli med barn i allt högre åldrar och när kvinnor som behandlats för en sjukdom med gott resultat sedan vill ha barn men inte längre kan själv. Tidigare var ersättningen 3000 kr, en summa skulle täcka för resor och förlorad inkomst, och nu har de höjt ersättningen till 11 000 kr (!) med motiveringen att kostnaderna stiger och att man ska täcka donation-kvinnornas utgifter. Ingen dålig inflation skulle jag vilja säga!!!

Frågan är om det inte snarare handlar om att det är väldigt krävande för kvinnan som ska donera ägg och att det är för få som är beredda att göra det, och därför höjer man ersättningen. Och kanske är det inte helt fel, kanske är det ok att få ersättning för att donera något så värdefullt som sina egna ägg (som ju sägs endast finnas i ett x antal exemplar sen födseln). Det är dock viktigt att det inte blir som en slags organhandel, där det blir ett sätt för tjejer att få tag på pengar och inte tänker sig för...

Å andra sidan är det inte så stora pengar mätt med svenska ögon, och det är en så omständig process man måste genomgå för att donera ägg - dessutom får kvinnorna träffa både läkare och psykolog innan de godtas som donatorer. Så summa summarum, risken för "organhandel" är nog inte så stor. I Sverige.



Professor emeritus vid Lunds universitet medicinska fakulteten uttalar sig om LCHF

 Äntligen någon som tar tag i frågan om LCHF! Med tanke på mängden mättat fett och rött kött som ingår i dieten så tycker jag att det har varit alldeles för lite fokus på kostens inverkan på hälsan. Alla är så sanslöst besatta av LCHF och viktminskning, som om det betydde allt här i världen vad vågen visar. Men att rött kött och mättat fett i kosten är evidensbaserade riskfaktorer för exempelvis coloncancer och prostatacancer är det inte många som talar om.

I sydsvenskan kan man idag dock läsa om LCHF-dietens inverkan på hälsan (äntligen) och man kan bland annat läsa att Världscancerfonden menar att rött kött och charkuterier är riskfaktorer till cancer, och att en tredjedel av västvärldens alla cancerfall hade kunnat undvikas med en annan livsstil, bland annat förändring av kosten. Samtidigt ökar västvärldens konsumtion av kött stadigt, mycket på grund av nuvarande modedieter!


I Sydsvenskans artikel sneglar man på Danmarks sätt att hantera det hela - att införa en fettskatt. Jag är dock tveksam till om det är rätt grepp att ta på problemet. En allmän fettskatt kommer antagligen inte ändra människors kostvanor, däremot kanske en chips, godis och läsk-skatt fungera men det känns svårt att genomföra. Jag tror att enda sättet att komma åt detta problem är information och kampanjer till allmänheten, att på något sätt påverka människors syn på kost och motion ur hälsosynpunkt och inte enbart ur viktperspektivet. Sen hur det ska gå till, who knows..



Kalmar universitet startar läkarutbildning

Lunds universitet ska samarbeta med Kalmar Universitet, där studenter på kliniska terminer kommer att kunna läsa i Kalmar med start cirkus 2015. Ryktesvägen hör jag dessutom att det är tänkt att studenter som idag läser utomlands ska få chans att komma hem och läsa här istället, något som är nästintill omöjligt vid de andra fullbelagda universitetssjukhusen. Men detta är bara ett rykte, jag vet inte hur mycket sanning det ligger i det. Men det är intressant att de fortsätter att bara öka och öka platserna på läkarutbildningen i Sverige, med tanke på utökningarna på de befintliga universiteten och med uppstarten av läkarutbildningen i Örebro, när det är omtvistat huruvida det egentligen råder någon läkarbrist i Sverige.

Ja visst, det saknas faktiskt läkare i norra Sverige, men beror det på läkarbrist eller på att fler hinner stadga sig såpass på sina studieorter att de kanske faktiskt inte vill flytta på sig när det är dags att börja jobba? Och enligt många källor så är det ingen egentlig brist på läkare - det är brist på specialister. Och då undrar man om det är rätt sätt att tackla problemet, att utbilda fler läkare (med sämre möjlighet till klinisk handledning ju fler man blir) istället för att satsa pengarna på AT-, ST- och specialisttjänster! För om det är något man får höra ute på kliniken så är det bristen på just dessa - du kan säga tack och hejdå till en AT-tjänst i Skåne om du inte forskar eller har något annat extraordinärt på ditt CV, det är tiotals sökande på varje ST-tjänst, och det är många ST-läkare som inte vet ifall de får en specialisttjänst på samma sjukhus efter avklarad ST-tjänstgöring. Såvida du inte vill bli psykiater förstås.

Att bli läkare idag är visserligen ett säkert kort på det sättet att det finns alltid jobb - någonstans. Men det är samtidigt ganska osäkert för du går från den ena tidsbestämde tjänsten till den andra, först ska du vicka tills du får AT (tidsbegränsat får man hoppas) sen är det AT i 1,5 - 2 år, sen ska du vicka fram tills du får ST (också förhoppningsvis tillfälligt) tills du får ST-tjänsten som varar i typ 5 år. Sen ska du hitta din specialisttjänst!

Men jag ska inte klaga. Jag kommer att ha ett fantastiskt jobb som är givande och betydelsefullt, och jag kommer tjäna tillräckligt för att leva ett gott liv, vad mer kan man begära? Hoppas bara intensivt att jag hittar rätt och inte slutar som min handledare på min första placering på vårdcentralen termin 1 på läkarutbildningen... Ni vet, hon som var så bitter och sade "jag har en dotter i din ålder, jag gav henne rådet att aldrig bli läkare". Tack för det televerket ;)

vackert i Kalmar!

2 kommentarer:

  1. Karro (karoline-sb@hotmail.com)4 mars 2012 kl. 03:59

    Hej. Du har så trevlig blogg.
    Måste verkligen hålla med om LCHF-hysterin. Som en del ha beskrivit det -sektliknande. Det är förvånande att så många är totalt övertygade om "den stora sanningen","den gamla, naturliga kosten som människan alltid har ätit"(!?) "det motverkar diabetes" osv. Efter några enstaka personers påståenden som har blåsts upp. Och förkastar totalt de officiella ståndpunkter som de stora organisationerna och myndigheterna som WHO, FAO, och tex EU som har många år av erfarenhet bakom sig.

    Jag uppfattade det i början som att de läkarna som förespråkade metoden menade att det var en speciell medicinsk behandling tillägnad en viss grupp av sjuka människor och att det inte var till för allmänheten. Men nu har det ju blivit något helt annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant så sant. Tack för din kommentar!

      Radera