tisdag 28 juni 2011

Äkta blod!


Jag har en liten hemlighet som jag nog skäms lite för - jag är fullkomligt besatt av serien True Blood. (Hehe ja nu är det ju ingen hemlighet längre erhm..)

Jajamän, när True Bloods vinjett börjar spela så ryser jag till och hela kroppen fylls av förväntan. När bilderna som hör till kommer blir jag alldeles knäsvag. Vadan denna faiblesse för det råa, köttiga, nästan porriga? Det är inte riktigt likt mig, inte nu för tiden i alla fall. När jag var yngre älskade jag allt som var svart och förbjudet. När White Stripes I just don't know what to do with myself -videon med poledansande Kate Moss kom var jag eld och lågor - jag kunde inte sluta titta på den om och om igen.

Idag har jag mer svårt för våldsamma budskap och objektifiering av kvinnor. När jag ser HMs reklamaffischer blir jag så arg jag börjar koka - att hålla på och skylta upp omöjliga ideal som gör att alla tonårstjejer får komplex och utvecklas till Kissie-liknande varelser är fullkomligt oetiskt. Retuschering borde vara straffbart...

Och Timbuktus nya låt Resten av ditt liv är otroligt underhållande, men jag blir lätt illamående när jag verkligen verkligen lyssnar till texten. Även om den är harmlös så är budskapet rätt hatiskt. Och filmen Inglorious Basterds tyckte jag var genial, egentligen tycker jag att alla Tarantinos filmer är geniala, men hjälp vad blodigt. Våld blir liksom blasé och något självklart, och man kan fråga sig hur bra det egentligen är, att bli avtrubbad för våld.Vad för gott kommer egentligen ut av allt våld vi exponerar oss för? Filmer, dataspel, musik... Visst kan man argumentera äsch, vadå, var inte så stiff men jag bara menar att man absolut kan se/spela/lyssna till detta, men samtidigt vara medveten om att man också då blir avtrubbad.

Men men, lagom skenhelig är alltså jag som blir alldeles yr och pirrig av en serie som True blood. Blod, svett och tårar, blandat med vampyrsex. Charmigt. Tur man är student så att man inte måste vara vuxen riktigt än ;)

Klem klem!


Kate Moss - White Stripes:
http://www.youtube.com/watch?v=gp6A1KeXDC0&ytsession=76RicXf-CHhtcIeaxTyfPsfuDCICfFw_jy4s8XGhy4qn_yHiubkXZ0C2oZK8OIyTz54-G2QMjHLjVXd2zx-fTC6VWaulPkG5q4Xtu-LitKtW6FqVZ0nFLZTciyqlu2ko5r4_bDhg0Jf-giWkP8GNiwSO62-UhvztdjNeFvRwwrl7PcVVPciy_mOEjOQq1tiL1Vuyvp6hyLL-I79JoDvZOENy1Yx8QppQF7ApQ24qyxgWAf6yTIqoBbygK-4Z0Tv3e7Hi4Ldkb4JPAPDXSas6VM6qhUdg8holoe1ApgatPDo&has_verified=1





måndag 27 juni 2011

Ute på vischan, i ett litet hus.


"När jag kommer till mitt lilla hus, då är jag ensam om natten. Då tänder jag mitt lilla ljus, då har jag ingen mer än katten."
Ur Lotta på bråkmakargatan, Astrid Lindgren.

Ja nu sitter jag alltså långt ute på vischan, i ett litet hus. Men utan katt (precis som Lotta!) och därmed helt ensam. Jag har nu två veckor ledigt från jobbet och har därför åkt till Eriks lya, som han har valt att placera långt ute i sjottaheiti i Norge :) Nejdå, så farligt är det inte, det tar bara en halvtimme att cykla till stan. Och jag måste säga att det är oerhört lugnt och skönt här ute, det är verkligen knäpptyst i huset. Utanför finns inga bullriga bilar, inga avgaser, bara ren och frisk luft. Fågelkvitter. surr från flugor. Lukt av kobajs. Lite sådär lagom lantligt!

Erik är på jobbet, vilket ger mig hela dagen för mig själv. Än så länge har jag ätit frukost i lugn och ro, tittat lite på nyhetsmorgon och härnäst tänkte jag ta mig en långpromenad i skogen. Kanske vågar jag till och med belasta foten lite ytterligare? Kanske vågar jag ta ett par löpsteg? Kanske kan jag till och med jogga en liten runda?

Jag brukade älska att springa. När jag var liten kunde jag springa runt runt och runt huset, och nästan varje dag sprang jag omkring i vår ridpaddock och hoppade över hinder. Låtsades ömsom att jag var den feta och lata ponnyn Winny som tog tunga galoppsteg och med möda hoppade över hindren, ömsom var jag någon ståtlig och eldig springare med namnet Star eller liknande och som krumbuktade sig, sprang fort och hoppade över hindren med bravur och glans! Jag var ganska ensam som barn, då jag växte upp långt ute på landet på en hästgård, och fick snällt leka själv tills dess att min lillasyster blev gammal nog att vara med (hon är åtta år yngre än jag).

Jag har som sagt växt upp med hästar, och jag red innan jag ens kunde gå. Min första egna ponny fick jag när jag var fyra, han hette Don och var fruktansvärt elak. Bets och sparkades, kastade av mig så fort han kunde och ställde sig demonstrativt på min fot och vägrade gå av när jag skulle sadla honom i stallgången. Vi var inte direkt överförtjusta i varandra ;)

Därefter ansåg mina föräldrar att vi kunde tjäna pengar på att ha ponnyer. Att köpa in ponnyer, rida till dem och tävla dem, och sedan sälja dem och tjäna en slant. Dvs de köpte och sålde, jag red och tävlade. Jag red den ena ponnyn efter den andra, det utvecklades till stora hästar som jag red in och tävlade, och detta fortsatte tills den dagen då jag flyttade hemifrån, två veckor efter min 18e födelsedag. För problemet var att i min familj var det hästarna som gällde, inget annat, medan mitt intresse låg på annat håll. Jag ville mest göra allt annat än att vara ute i stallet, jag hade inga hästbilder i varken mitt rum, på mitt pennskrin eller på mina böcker, och jag ville absolut ABSOLUT inte definieras som en häst-tjej! När alla andra småtjejer sa till mig "Ååå, så lycklig du är, tänk att du har egen häst, så underbart" osv. så fnös jag mest och sade att det var jag inte alls det (lycklig alltså) för jag ville inte jobba i stallet och jag ville inte tävla. Men det var det man gjorde i min familj, och som barn har man inte mycket annat val än att göra som det förväntas av en.

Och vilket pris har man inte betalat för dessa hästar? Jag hade aldrig tid att träffa vänner efter skolan, för då skulle jag hem och rida. Jag sov alldeles för lite eftersom att jag var tvungen att göra läxorna efter stallet om kvällarna, dvs efter att ha ätit middag vid tiotiden på kvällen. Dessutom var man tvungen att gå upp vid 05.30 om morgnarna för att hinna mocka och fodra innan skolan. På helgerna tävlade jag och kunde inte heller då umgås med vänner. Att jag dessutom bodde långt ifrån stan och närmaste busshållplats var 6 km bort gjorde inte det hela lättare direkt. Och hur många sår och blåmärken har man inte gått omkring med, blivit trampad på och översprungen. Och det som har gett mig störst men är den gången då jag krossade foten.

Jag tränade min häst Virvelvind, och vi galopperade i padocken. Plötsligt snavade hon, på något sätt tappade hon totalt balansen, och föll huvudstupa ner i sanden. Min fot lossnade ur stigbygeln, som då hamnade mellan mig och underlaget. När hästen reste sig upp så som hästar gör, de tar sats och trycker ifrån med kroppen mot underlaget, krossades min fot mellan häst och stigbygel. Hästen sprang iväg ett par steg och tittade förvirrat på mig. Jag som lärt mig att man alltid måste få tag i hästen, annars finns risken att den springer iväg och kanske springer ut på vägen, reste mig upp för att gå. Jag föll. Jag förstod ingenting, svor och ställde mig upp igen för att gå. Jag föll. Scenariot upprepades ytterligare en gång, jag föll igen, innan smärtan kom. Denna smärta var det mest fruktansvärda jag någonsin varit med om! Det slutade med att jag låg i sanden och grävde med mina händer, grävde djupa spår i marken, och skrek, skrek och skrek.

Läkarna sade att jag aldrig skulle kunna gå utan att halta, och aldrig mer kunna springa. Det tog tre operationer på en vecka att åtgärda skadorna, som var som ett brett band rakt över foten. De fick sätta i spikar och gipsa om ett par gånger, och länge länge därefter var jag tvungen att ha två storlekar större skor eftersom att min vänstra fot var så svullen. Men jag hade tur. Det blev inte riktigt så illa som de hade sagt, utan jag kunde faktiskt springa en del igen. Med speciella inlägg i skorna gick det ganska bra och jag var ganska snabb också för den delen. Var med i skolans löpartävlingar och stafetter, och var bland de första i mål på långa distanser. Men det gick inte att springa längre än en ca 5 km innan jag började halta, och jag fick fruktansvärt ont i foten när jag hade klackar på skorna, men det kunde jag leva med.

Tyvärr stukade jag foten, samma fot, för två år sedan och sedan dess har jag inte kunnat springa mer. Efter att ha gått ett par kilometer börjar jag halta trots bra skor och inlägg. Det är som att eftersom att min fot är felställd och sned så kan inte min stukning läka? Jag har gått hos sjukgymnast och röntgats och allt möjligt, och fortfarande vet man inte varför det gör så ont så fort jag tar ett löpsteg - det enda som syns på röntgen är lite artros i de leder som jag krossade för länge sen.

Hmmm, ja detta blir något att bita i när jag ska läsa ortopedi på läkarutbildningen ;)

I vilket fall som helst så funderar jag på att belasta lite i alla fall, trots att det gör ont? Om jag bara gör det lite försiktigt, tar det lite peu à peu? Problemet är ju att jag felbelastar så jag dessutom får ont i höften på den motsatta sidan och bäckenet blir snett, men tja... vad ska jag annars göra? Jag vill så gärna börja springa igen... Och här ute på vischan i Norge kan jag ju inte gå och träna annat som dansaerobics och funk som jag brukar göra, utan annars blir det bara att jag sitter här. Yogan räknas ju inte riktigt som träning tycker jag...

Men men.

Om vi återgår till början på dagens inlägg - Lotta på bråkmakargatan - så måste jag erkänna att jag har roat mig med att titta på barnfilm den här första ensamma veckan i Norge. Och det är helt underbart! Tänk vad liten man var när man såg de här filmerna sist, och så annorlunda man ser på livet nu?

Som Lotta på bråkamakargatan. När jag var liten och såg på den serien tyckte jag bara Lotta var en dum och jobbig unge, som var bortskämd och bråkig. En riktig snorunge helt enkelt! Men idag, åååh... Denna söta lilla egensinniga flicka! Hade det varit mitt barn skulle jag älskat henne gränslöst, hon är så galet gullig där hon står och försöker hantera sina vilda känslor som istället bara bubblar över och sprutar åt alla håll och kanter.

Och Ronja Rövardotter... Jag satt i två timmar och grät konstant, mest för att jag var så rörd. Det livliga, lekfulla, trogna, ädla, starka, vackra livet som strålar inom Ronja och Birk, och deras kärlek till varandra. Ja blir man inte rörd av det så har man ett hjärta av sten :)

Astrid Lindgren har gett oss en fantastisk gåva, en sådan skatt att bevara, dessa underbara sagor som tåls att berättas om och om igen. Härnäst tror jag att jag ska se Bröderna Lejonhjärta. Eller kanske Mio min Mio? Jag var dödskär i Mio när jag var liten! Eller kanske borde man ladda ner Madicken? Nils Karlsson Pyssling? barna i bullerbyn? Emil i Lönneberga? Den enda jag inte gillar är Karlsson på taket.

Nej, nu är det dags att stänga fönstret, släcka skärmen och lägga undan datorn, och börja leva den här dagen. Och kanske gå ut och springa? För jag kan visst springa... Jo tänk för att jag kan det - i smyg!


torsdag 23 juni 2011

Midsommar!

Imorgon är det midsommar, och som vanligt ska jag jobba. Samtidigt känns det faktiskt helt okej, midsommar har aldrig varit en stor grej för mig och sen känner jag ju inte så många här... Istället ser jag fram emot sommarens kräftskivor! Kräftor är ändå mycket godare än sill ;)

För några dagar sedan fick jag tentaresultatet - vilken lättnad! Var verkligen nervös inför det, visst har jag aldrig kuggat en tenta men en dag ska vara den första, och denna kändes vara på god väg åt det hållet. Men jag lyckades alltså ro hem det hela, och det är förbannat skönt. Nu kan jag verkligen känna att jag kan ta mig mitt välbehövliga sommarlov sen när jag slutat jobba!

Ifall du som läser inte klarat din senaste tenta - ta nya tag! De flesta kuggar en tenta då och då, och vissa personer har mer läggning för vissa ämnen. Jag tänker särskilt på en kille jag kände som pluggade Internationell Ekonomi - en extremt tuff matematisk utbildning - och som inte behövde plugga alls utan bara fick 5or i allt eftersom att han var ett sådant mattesnille. Men alla kan vi inte vara ess på matte, istället har vi alla våra starka sidor och saker som just vi är jäkligt bra på.

"Nej, jag är inte bra på någonting alls" kanske du tänker då. Men om du tänker efter riktigt noga, när gjorde du någonting som du kan känna dig glad/stolt över senast? Kanske log du mot den där gamla tanten på bussen, och kanske gjorde du hennes dag? Kanske har du nyligen lyssnat på och funnits för en vän som haft det svårt? Kanske gav du någon beröm häromdagen, och hjälpte till att sprida lite ljus i vardagen? Och sen finns det alldeles säkert något som särskilt du är bra på, kanske har du bara inte upptäckt det än? Då kan man prova på nya saker. Prova på någon ny sport, köp hem lite penslar, en duk och målarfärg och börja måla, eller gå någon kurs i matlagning... Man kan ju inte vara bäst direkt när man börjar, men man kan känna "men oj vad kul det här var!" och då brukar det ju bli så - det man tycker är kul, det blir man bra på. :)

Men men, tillbaka till min midsommar. Jag ska alltså jobba - jag jobbar på ett sjukhem som medicinstudent, vilket innebär att jag har arbetsuppgifter något mittemellan undersköterska och sjuksyrra. Jobbet är förresten en ypperlig möjlighet för mig att repetera vårterminens kunskaper - alla patienterna har intressanta medicineringar och diagnoser. Jag jobbar framför allt på lindrande enhet, dvs med cancerpatienter, och det känner jag passar mig väldigt bra. Det finns möjlighet både till att skratta åt det tragikomiska i livet och att sitta stilla och fundera på vart man är på väg. Det är helt otroligt vad människor kan vara modiga, och det är verkligen inspirerande att se hur någon som står vid livets kant fortfarande håller modet och hoppet uppe. Jag blir också så glad när jag får känna att jag kan göra skillnad, att jag kan bidra till något gott till dessa människor och göra deras vardag lite enklare...

Samtidigt måste jag absolut erkänna att jag inte alltid känner mig manad att flyga till en patient när de ringer för sjuttioelfte gången för att de återigen vill gå på toaletten eller ännu en gång gå ut och röka... (!) Och de flesta mornar när alarmet ringer klockan 6 önskar jag att jag bara kunde få slippa, vill vara ledig! Vill sova mer, äta mer, dricka mer, vila mer, sola mer, bada mer, skratta mer, och ja... leva mer! Men den tiden kommer, snart ska jag ha ledigt och det ska bli förbaskat härligt :) Under tiden försöker jag att ta det lugnt före/efter jobbet, göra yoga, ta promenader, titta på film, läsa böcker och lösa korsord. Så nej, jag ska inte klaga det går ingen nöd på mig. Ändå blir jag lätt lite nedstämd när jag sitter här, långt hemifrån långt bort från vänner och trött trött trött. Känns som att jag skulle kunna sova konstant i flera veckor! :)

Nu är det dags för en promenad i det fina vädret! Eller ja, så länge det varar. Idag har det regnat, varit sol, haglat och varit helt stilla om vartannat.

So long!




onsdag 15 juni 2011

Sommarlov! (?)

Äntligen... Som jag längtade till denna tid under de sista veckorna på vårterminen - sommarlovet. Att inte behöva sitta timme ut och timme in med näsan begravd i böckerna, att slippa den konstanta pressen att "detta måste jag kunna nu för annars kommer jag inte klara tentan"...

Nu efteråt har jag (som vanligt) svårt att riktigt slappna av, det brukar ta ett par veckor innan jag lyckas varva ner och bli mig själv riktigt igen. Det märks kanske inte så mycket utåt, men jag känner själv hur överkänslig, lättirriterad och fysiskt orolig jag känner mig. Det är som att de där veckornas slit har "satt sig" i kroppen och gör sig påminda genom ont i nacke och rygg, små ryckningar av extremitetsleder och svårt att somna. Samtidigt är jag väldigt nöjd med mig själv, den här tentaperioden har jag tagit det mycket lugnare, jag satt visserligen många timmar i sträck och jobbade men jag gick också och tränade, åkte ut till en häst som jag rider ett par gånger i veckan (jättehärligt! Alldeles lagom att cykla ut på landet när det passar en själv och man känner för att ta en stunds ledigt och bara andas den friska luften och borra in näsan i hästens päls.. och samtidigt få lite fysisk träning och få koncentrera sig på något helt annat! Hästen ska tyvärr säljas - det är ju därför jag rider den då den behöver tränas till lite, men den tid som varit har varit mycket värd)...

Under den här tentaperioden slapp jag de där ryckningarna i ögonlocken och darrande händer, och jag slapp de långa sömnlösa nätterna! Så helt klart framsteg ;) Dessutom så har jag mycket envist haft ledigt varje helg under hela terminen och inte läst en sida på helgerna eller kvällarna... Så jag har helt enkelt gått åtta-till-fem varje dag, och pluggat har jag gjort när vi haft tid över efter/före klinik samt de tre veckornas tentaplugg innan tentan! Helt klart en skön termin alltså. Trots det har jag varit HELT slut under terminens gång, det är väl omställningen att helt plötsligt vara på klinik och all den osäkerhet det för med sig (samt den katastrofala styrningen av termin 6 på Lunds läkarutbildning), så frågan är om jag ens hade klarat att plugga på kvällarna så trött som jag varit? Men på helgerna hade jag kunnat plugga, dock har jag börjat prioritera om sedan mitt uppehåll - jag vill LEVA också.

Frågan är bara om detta gick vägen? I dagarna kommer vi få resultaten på tentan. Jag är inte alls nervös... erhmm... jo då så att... Nej men jag har aldrig varit så nervös och osäker inför ett tentaresultat! MEQ-skrivningar är verkligen inte min styrka, och med en snabb överslagsräkning kom jag fram till att jag inte nådde upp till kraven på 70 % för godkänt. Sen är man ju alltid en hård rättare när man rättar sig själv, och chansen finns ju att de sänker kraven på godkänt (70 % är ju ganska högt kan man tycka).... men ja, jag är rätt nervös.

Samtidigt måste jag säga att jag är ganska nöjd själv med min prestation - för jag kände att det jag kunde (och fick rätt på) var situationer som "en patient kommer in på akuten med de här och de här symptomen - vad gör du?", och det är trots allt det som jag tycker är viktigast...! Att kunna hantera och påbörja utredning och behandling av en patient, och inte "vad är det jag tänker på?"-frågorna. Jag är också väldigt glad över att ha klarat OSCE utan att behöva göra om några moment (praktisk tentamen, allt från undersökning/diagnostisering av "riktiga" patienter till tolkning av EKG och spirometri). Och detta gör att jag ändå känner mig relativt trygg och kompetent, och jag känner att jag har gjort så gott jag har kunnat och tillskansat mig tillräckligt med kunskap under denna terminen. GOOD ENOUGH helt enkelt.

Trots detta finns det en liten osäkerhet djupt där inne. Är det verkligen good enough när det verkligen gäller? Man läser aldrig färdigt, du är aldrig färdiglärd, det finns alltid lite till du hade kunnat trycka in i huvudet och lite fler detaljer att kunna redogöra för. Det är viktigt att ha alla diffdiagnoser i huvudet, och för det måste man kunna sin T6. Men jag hoppas intensivt att den kunskap jag förskansat mig denna termin inte bara ska flyga ut genom öronen ut ur huvudet (som det brukar göra varje sommar) utan att det ska sitta något så när, och sedan repeteras repeteras repeteras under utbildningens gång.

Nu i sommar ska jag försöka ta det lugnt, vila upp mig ordentligt. Som vanligt så är sommaren fullt schemalagd med planer och jobb, och risken finns ju att jag måste göra en omtenta i augusti och då blir det till att plugga dessutom (bara tanken gör att jag får en lätt illamående känsla), men trots det ska jag som sagt försöka vila och ta det lugnt, njuta lite av livet :) Har precis börjat läsa en bok - En Dag - som är otroligt underhållande (så härligt att bara sitta och fnissa och skratta för sig själv en hel dag!) och har njutit ett par dagar av att bara vara med Erik, cykla och sola, äta ute och gå på bio. Härligt!

Parce'que je le vaux bien :)